Assalamualaikum W.B.T.
Hari ini saya ingin menulis mengenai peralatan utama untuk memulakan perniagaan putu piring iaitu Periuk putu piring. Sebelum memulakan perniagaan kebanyakan usahawan baru pasti akan mengalami masalah untuk mencari periuk yang sesuai memandangkan terdapat pelbagai jenis, bentuk, dan saiz periuk yang dijual di pasaran. diharap penulisan ini dapat membantu usahawan baru untuk mendapat info dan gambaran sebelum membuat pembelian.
**Penulisan ini berdasarkan pendapat dan pengalaman saya sendiri sebagai usahawan putu piring, tiada masalah jika anda tidak bersependapat.
1. BENTUK PERIUK
Secara lazimnya periuk putu piring ada 2 bentuk, iaitu BULAT dan PETAK.
Sebagai peniaga, saya lebih cenderung menggunakan periuk petak kerana kedudukan corong yang selari memudahkan untuk saya meletak dan mengangkat kuih dari periuk. Ketika meletak kuih untuk dimasak, saya akan menyusun kuih secara selari dari baris bawah hingga baris paling atas. Ini memudahkan saya untuk mementukan giliran kuih untuk diangkat apabila kuih sudah masak dan mengurangkan risiko tangan terkena wap panas(cara memasak putu/teknik/dan tips akan saya terangkan pada post akan datang, in sha ALLAH).2. SAIZ PERIUK/ BILANGAN CORONG PERIUK.
Berdasarkan pengalaman kami berniaga, saiz periuk yang sesuai untuk berniaga adalah 20-25 LUBANG, dengan periuk berbentuk segi empat. ini adalah kerana lebih mudah menjual putu piring dalam gandaan 5. Kenapa lebih mudah jual dalam gandaan 5? ini adalah kerana faktor harga dan bentuk periuk.
Faktor harga
Contohnya harga kita jual rm0.60sen sekeping. Jadi 1 bungkus ada 5 keping rm3.
Kalau rm0.70 sekeping, 1 bungkus 5 keping rm3.50.
kalau rm0.80 sekeping, 1 bungkus 5 keping rm4.
Jadi bila kita jual dalam gandaan 5, kita tak pening nak kena standby duit syiling banyak2 untuk pulang baki. Cuba bayangkan kita jual sekeping rm0.80, untuk set 1 bungkus ada 4 keping. Jadi harga jualan adalah rm3.20 sebungkus. Kalau pelanggan bayar rm4, kita kena selalu standby baki 80sen.
Faktor bentuk periuk
Untuk periuk putu piring berbentuk petak yang bersaiz 20-25 lubang, setiap baris akan mempunyai 5 biji lubang/corong. Bila kita menjual putu piring dalam gandaan 5, bermakna setiap kali mengukus kita akan dapat menyiapkan 4 ke 5 set putu piring bergantung pada saiz periuk.
3. SAIZ PIRING/ACUAN
Salah satu faktor yang mempengaruhi bentuk dan tekstur putu adalah saiz acuan putu. Kebanyakan acuan putu piring yang dijual di pasaran mempunyai diameter yang BESAR dan bentuk yang RATA. Ini menyebabkan bentuk putu yang dihasilkan leper dan rapuh.
piring di pasaran |
Untuk mendapatkan bentuk putu yang cantik dan tidak mudah patah, diameter piring yang sesuai adalah 7.5cm dengan lengkung sedalam 1cm seperti gambar di bawah.
Contoh sambungan periuk yang baik |
Jika sambungan hanya bergantung pada welding sahaja, maka bahagian-bahagian yang bersambung akan mudah patah dan bocor. Ini kerana periuk putu piring akan mengembang kerana digunakan dalam keadaan suhu dan tekanan yang tinggi ketika memasak dan akan melemahkan tempat sambungan.
No comments:
Post a Comment